Lemezvilag.hu
Ajánlatkérés

Külsőperemes színes acél ereszcsatorna rendszer

A BILKA ereszcsatorna rendszer mindkét oldalán tökéletes időállóságot biztosító, többrétegű bevonattal védett tűzihorganyzott svédacél alapanyagból készül.
Az elemek összeillesztési rendszere egyszerű, gyors és hatékony, továbbá megakadályozza, hogy a csapadék ráfolyjon az épület homlokzatára, beszivárogjon az épület alapzatába és falazatába, megóvva így a teljes építményt, ezáltal meghosszabbítva annak élettartamát.

Garancia: 15 év a színtartósságra, 30 év a korrózióra

Alapanyag
A BILKA rendszer elemei svéd technológia szerint gyártott, és mindkét oldalán horganyzott (275 g/m2), Prelaq Nova (2×35 mikron) bevonattal ellátott csúcsminőségű svédacélból (0,6 mm-es) készülnek. A festékréteg bevonatnak köszönhetően a termékek felülete különlegesen sima, színstabilitása rendkívül magas, valamint kivételes ellenálló képességgel bírnak az esővel és a levegőben levő szennyező anyagokkal szemben.
Az acéllemezt védő 5 réteg minden egyes elemnek korrózióállóságot, valamint rendkívül hosszú élettartamot biztosít. Ennek köszönhető, hogy a BILKA rendszer rendkívül hosszú ideig megőrzi ellenálló képességét, és karbantartása csupán az ereszcsatornák letisztításából áll.
 

Műszaki adatok

Az ereszcsatorna-rendszer elemei
A BILKA ereszcsatorna-rendszer 14 tökéletesen egymásba illeszthető elemből áll, minden egyes elemnek fontos szerepe van, ezért vizsgálja meg a megvásárolandó vagy már felszerelt ereszcsatorna-rendszert, hogy az alábbi ábrán látható elemei hiánytalanul megvannak-e.


1. Ereszcsatorna  2. Lefolyócső  3. Belső szeglet  4. Külső szeglet  5. Toldóelem  6. Véglemez  7. Ereszcsatorna tartó 210mm
8. Csavart tartó  9. Ereszcsatorna tartó 160mm  10. Kombi tartó  11. Függesztő tartó  12. Üst (összefolyó)  13. 60°-os csőkönyök 14. Közdarab 1m  15. Lefolyócső tartóbilincs  16. 60°-os kifolyókönyök  17. Tölcsér  18. Y elágazó

A Bilka ereszcsatorna-rendszer felszerelése
Az alábbi videóban hasznos segítséget kap a csatornarendszer felszereléséről: https://www.youtube.com/watch?v=Kpsf8fzgyLA
 
A tartók felszerelése:
 
         A gerendákra, szélekre vagy lécekre szereléskor használandó 20 cm-es tartókat meg kell hajlítani, hogy az ereszcsatornának        megfelelő lejtést adjunk (3-5 mm/m).
 • A rövidszárú tartókat közvetlenül a szarufák elejére való felszerelés esetén kell használni, az ereszcsatornának megfelelő lejtést biztosítva (3-5 mm/m).
 • A tartókat 60-90 cm-enként kell elhelyezni, míg a végtartókat az ereszcsatorna végétől kb. 10 cm-re kell felszerelni.
 • A szöglet mindkét oldalára egy-egy tartót kell felszerelni.
 • A tartók felszerelését a végtartók rögzítésével kell kezdeni, majd ezek közé egy zsinórt kell kifeszíteni, így jelölve meg a többi tartó elhelyezési vonalát.
 • Amennyiben két lefolyócső kerül felszerelésre, a tartókat a középponttól kiindulva kell felszerelni, ügyelve arra, hogy megőrizzük a két lefolyócső felé irányuló lejtést.

A csatlakozások felszerelése:
 
 • Az ereszcsatornán jelöljük meg azt a pontot, ahova a csatlakozást helyezzük, majd fűrésszel vagy ollóval vágjuk ki a lyukat (ne használjunk körfűrészt).
 • A kivágott lyuk szegélyét hajlítsuk kifelé, hogy a víz a vízgyűjtő tölcsér felé folyhasson.
 • A csatlakozást az ereszcsatornára úgy szereljük fel, hogy a behajlított szegély az ereszcsatorna külső hajlított részébe illeszkedjen. Nyomjuk le az ereszcsatornát, és a lemezkék végét az ereszcsatorna belső szegélye irányába hajlítva szereljük fel a csatornát.

Az ereszcsatorna, a szögletek és a véglemezek felszerelése:
 
 • Az ereszcsatornák és szögletek felszerelését annál az ereszcsatornánál kezdjük, melyre már felszereltük a vízgyűjtőüstöt úgy, hogy az ereszcsatorna külső részét a tartón levő lyukba illesztjük, majd külső szegélyét lenyomjuk a rögzítőelembe. Ezután szereljük fel a többi ereszcsatornát és szögletet.
 • Az ereszcsatorna toldóelemeket szorítsuk meg az ereszcsatornák mögött úgy, hogy a toldóelem a csatlakozás közepére kerüljön. Ezt követően szereljük fel a második ereszcsatorna, illetve szöglet elülső bilincseit, lezárva a csatlakozást és a lemezke behajlításával rögzítve azt.
 • A hőmérsékletingadozások miatti méretváltozás ellensúlyozása érdekében, az ereszcsatornákat és szögleteket egymástól 2-3 mm-re szereljük fel.
 • A véglezárókat az ereszcsatornák végére szereljük fel, és az ívelt mélyedésekbe kevés szilikont vagy tömítőkittet helyezzünk. Ezután helyezzük el az alapot, és nyomjuk rá az elülső fület az ereszcsatorna szegélyére, míg a hátsó fület az ereszcsatorna mögé hajlítsuk le.

A csatornák felszerelése:
 
 • A falra  rögzítsünk zsinórt. Ezt követve fogjuk felszerelni a csatornát. Azután felszereljük a lefolyócső bilincsét, megjelöljük annak rögzítési helyét, és előkészítjük a szerelési lyukakat. A bilincset tipli segítségével szereljük fel. Ha a rendszert polisztirollal hőszigetelt falra szereljük, megfelelő hosszúságú csavart használjunk.
 • Az első bilincset 150 mm-rel a csőkönyök alatt, míg az utolsót közvetlenül a kifolyó nyílás fölött rögzítsük. A bilincsek közötti távolság nem haladhatja meg a 2 métert.
 • A csatornák felszerelése után a bilincsek csatlakozóit ékkel rögzítsük a csatornán.
 • A lefolyócső végére szereljük fel a kifolyókönyököt, vagy, ha a víz a szennyvízcsatornán keresztül fog távozni, használjunk tölcsért.
 • Figyelem! Ne feledjük alaposan kitisztítani az ereszt, eltávolítva a lemez levágásából származó fémmaradványokat és fémforgácsot. Ellenkező esetben ezek megrozsdásodhatnak, és a lemezfelület színének elváltozását idézhetik elő.

 

Rendelhető színek

Színválaszték fényes

RAL 3005

RAL 3009

RAL 3011

RAL 6020

RAL 7011

RAL 7016

RAL 8003

RAL 8004

RAL 8017

RAL 8019

RAL 9005

RAL 9006

RAL 9010

Színválaszték matt

RAL 7024 matt

RAL 8017 matt

RAL 8019 matt

RAL 9005 matt