Lemezvilag.hu
Ajánlatkérés

Gyakran ismételt kérdések a szendvicspanelekről:

 • miből lesz a cserebogár, vagyis hogyan készül a szendvicspanel?
https://www.youtube.com/watch?v=XME3OFluUyY
https://www.youtube.com/watch?v=AY8az6xZvGQ
 
fenti videó szemléltetően bemutatja a panelek gyártását, de röviden így néz ki a folyamat:…
 
 • miért hosszabb a szendvicspanelek gyártási ideje?
Persze ez is relatív, de gyakran kérdezik, ha a trapézlemez el tud készülni néhány napos határidővel, a hőszigetelt panelekre miért kell heteket várni. Nos ha végignézi a gyártásról készült videót, valószínűleg látszik mennyivel összetettebb és hosszabb folyamat a panelek gyártása. A panelek gyártását minden esetben nagyon pontos és gondos gyártástervezés előzi meg.
Hiszen nagyon nagyon sokféle variáció van:
 • tető vagy falpanel
 • különböző lemezvastagságok
 • eltérő szigetelőanyag vastagság
 • széles színválaszték
 • PUR, PIR hab vagy kőzetgyapot töltet
 • többféle bordaválaszték
 • falpanelnél látszó vagy rejtett rögzítés
 • széles vagy mikrobordázat, vagy éppen teljesen sík felület
 • és ezek sokféle kombinációja
 
Egyféle pozícióból nem lehet csak néhány m2 mennyiséget vásárolni, hiszen egy gyártósor, kb. 60-100 méter hosszú, és a gyártósori kemence is legalább 20-30 méteres, vagyis kis mennyiségek esetében a gyártásban összevárják a megegyező pozíciójú termékeket, hogy gazdaságos tudjon lenni a legyártásuk.
Minden egyes színcsere, profilcsere sok sok állásidőt, és adott esetben gyártási anyagveszteséget jelent, ha nem elég körültekintőek a tervezéskor.
Ezért aztán sok gyártó pl. 100m2 alatti mennyiséget egyáltalán nem vállal be, vagy csak több hónapos szállítási határidővel, 300m2 alatti mennyiségekre pedig akár 200-300 EUR kismennyiségű felárat számítanak fel.
 
 • hogyan lehet toldani a tetőpaneleket?
előfordul, hogy egy tető mérete az ereszcsatorna és a gerinc között olyan méretű, hogy azt nem lehet egy darabban burkolni. Ilyenkor szükség van arra,hogy a tetőt két vagy akár több darabból kell összerakni, toldani kell.
Ezt a toldást szakszerűen és biztonsággal lehet kivitelezni, még pedig úgy, hogy az ereszcsatorna felől kell felhelyezni az első elemet. Majd a következő elemet ún. visszavágással kell illeszteni a már felhelyezett elemre. Ez aztán többször is ismételhető. Visszavágásnak azt nevezzük, amikor a szendvicspanel alsó fegyverzetét, illetve a szigetelő réteget visszavágjuk és eltávolítjuk bizonyos méretben, és csak a felső fegyverzetét fűzzük össze csavarokkal az első panel felső lemezével. A toldás alatt mindenképpen ajánlatos két sorban megfelelő tömítőcsíkkal összeragasztani az elemeket a vízszigetelés biztonsága érdekében.
A visszavágás ajánlott mérete itt minimum 200mm.
Ezt a visszavágást alkalmazzák egyébként a tetőpaneleknél az eresz felőli oldalon, ahol a felső lemez az ereszcsatornába vezeti az esővizet, és így az nem csorog végig a szigetelőrétegen illetve nem csorog be a tető alá. Ilyenkor a visszavágás mérete 50-200 mm.
 
 • mi az a fegyverzet? fegyverzet vastagság?
szó sincs harckészültségről, fegyverzetnek a szendvicspanel alsó és felső acél lemezét szokta a szakzsargon nevezni, ezen lemezeknek a vastagsága pedig leggyakrabban 0,3 – 0,6 mm szokott lenni felhasználási területtől függően, meg persze amit a pénztárcánk megenged nekünk.
 
 • hogyan kell elhelyezni a bevilágítót?
tető szendvicspanelek esetében lehetőség van arra, hogy egy-egy panelt fényáteresztő ún. bevilágító panelre cseréljünk, hiszen a felülről érkező fény az épületünk belsejét hatékonyan megvilágítja. Ezt a poliészter vagy polikarbonát bevilágító elemet ajánlott mindig a gerinctől a csatornáig végvinni, vagy kivételes esetben ha a bevilágító és a tetőpanel profilja megegyezik, akkor úgy feltenni, hogy a bevilágítóval kezdeni a csatornánál, és hőszigetelő panellel folytatni a gerinc felé 200 mm átfedést és dupla sziegetelőcsíkot alkalmazva. Arra ügyeljünk, hogy a bevilágítónk hőszigetelő képessége mindig alatta marad a szendvicspanel hőszigetésének, ne vigyük tehát túlzásba a napsugarak beengedését, ha olyan jellegű az épületünk, hogy fontos a hő bent tartása, vagy éppen nyári melegben a kint tartása.
 
 • hogyan lehet felhelyezni a falpaneleket?
fali hőszigetelő paneleket fel lehet helyezni a fogadó szerkezetre fektetve vagy függőlegesen állítva is, attól függően ahogy azt az alátámasztás megengedi.
Ha a függőleges felhelyezést választjuk, akkor a talapzat és az eresz magassága közti méretre gyártott elemeket kell egymás mellé sorolnunk. Ebben az esetben viszont a fő tartószerkezetre merőlegesen tartógerendákat kell felhelyezni, amihez rögzítjük a falat, ez plusz költség nyilvánvalóan.
Vagy dönthetünk a vízszintes panelfektetés mellett, ilyenkor rögzíthetünk közvetlenül a függőleges főtartóinkhoz. Ezesetben viszont számolnunk kell azzal, hogy a vízszintesen egymáshoz sorolt panelek lehet hogy a magassági méretet csak úgy adják ki, hogy hosszában meg kell vágni és ilyenkor veszteségünk keletkezik. Illetve ezesetben a vízszintes paneleknél amennyiben az épületünk hossza azt igényli, hosszanti toldásra van szükség a főtartóknál, itt pedig a toldási rést egy megfelelő élhajlított lemezzel tudjuk elfedni.
 
 • hogyan kell csavarozni?
Viszonylag egyszerű dolgunk van, hiszen a csavarok széles választéka áll rendelkezésünkre a rögzítéshez. Rögzíthetünk közvetlenül fához, acélgerendához, de akár tégla vagy betonfalhoz is, csavarbehajtó segítségével.
 
Amire oda kell figyelni:
 •  A tető szendvicspanel rögzítése átmenő csavarozással történik a szerkezethez. A rögzítéshez hatlapfejű, önfúró gumialátétes, felületkezelt horganyzott acél csavarral történik különböző hosszméretekben.
A csavarfej alatti alátét szélesebb a normál csavarénál, hogy a csavar kiszakadását megelőzze.
A csavar hosszúsága a szendvicspanel vastagságától függ.
 • fagerendához történő rögzítésnél fontos, hogy feltétlenül elő kell fúrni a csavarnak, mert a csavar vége nem önfúró. A hosszúságot úgy kell megválasztanunk, hogy kb 5cm-t fogjon a fában.
 • acélgerendához csavarozásnál könnyebb a munka, mert a panelcsavar vége önfúró heggyel van ellátva, mely képes átfúrni a szendvicspanelt teljes vastagságában és a tartógerendát, vagy zártszelvényt. Ügyeljünk arra, hogy a 3G normál fúrásteljesítményű csavar 1-4mm falvastagságig képes a szerkezethez rögzíteni, ha ennél vastagabb a fogadóprofil, akkor használjunk erősített fúróteljesítményű 5G csavarokat, melyek 12mm falvastagságig alkalmasak fúrásra és rögzítésre.
 • a csavarok feje és a hozzá tartozó EPDM szigetelő alátét a megfelelő RAL színben van festve, melyet a csavarbehajtónk bitfeje nem sért meg.
 • tetőpanelek esetében feltétlenül ajánlott kalotte (csavar alátét lemez) használata, mely a megfelelő rögzítést, és a nyomaték elosztását biztosítja
 • a tetőpanelt mindig a borda tetején rögzítsük
 • a szükséges csavarmennyiség kb.3-4 db/m2
 
 • milyen méretekben lehet gyártani?
a tető és falpanelek szélessége általában és leggyakrabban 1000mm, de ez gyártónként eltérhet ettől lehet szélesebb is, 1000-1300 mm-ig. Ez mindig az adott gyártósor tulajdonságától függ, de ami a lényeg, gyártáskor a gyári szélességből nem lehet vágni, azt amennyiben erre szükség van, mindig az építkezés helyszínén kell megtenni.
A panelek hosszúsága gyártáskor megválasztható bizonyos korlátok között.
2500-13.400 mm-i szabadon kérhető a hosszúság.
Max. 13.400 mm, mert ilyen hosszú rakomány fér el egy átlagos kamion platóján, persze különleges esetben lehet hosszabb, de itt már túlméretes szerelvényről beszélünk, esetleg útvonalengedélyre is szükség lehet, ezek nagymértékben megnövelik a szállítás költségeit.
Min. 2500 mm, ez pedig gyártás technológiájából adódik.
Ugyanis gyártás közben a futószalagon a panel mint egy végtelenített tábla folyamatosan halad előre. Az előre beállított méreteknek megfelelően a gépsoron lévő nagyteljesítményű körfűrész keresztben átvágja a panelt, és amíg ez a vágás tart, addig a futószalag 2,5 métert halad előre, vagyis a következő vágási hosszúság csak minimum 2500 mm lehet.
 • Amennyiben ennél kisebb panelekre van szükség, akkor a megrendeléskor a rövid méreteket össze kell vonni, ésszerű hosszúságban kérni, aztán majd kivitelezéskor szintén a helyszínen tovább lehet darabolni.
 
https://www.youtube.com/watch?v=wYlTKS87ilI
 
Amennyiben szeretne még többet megtudni írjon nekünk elérhetőségeinken vagy küldje el ajánlatkérését, amt néhány órán belül megválaszolunk