Lemezvilag.hu
Ajánlatkérés

Fontos információk a lemeztermékek tárolásáról

Megeshet, hogy a trapéz-, vagy cserepeslemezeket a leszállítás után nem használjuk fel azonnal. Az acéllemezek alapvetően igen strapabíró termékek, ha azonban hosszú távon is meg kívánjuk őrizni minőségüket, a tárolásuk során be kell tartanunk néhány egyszerű, de kikerülhetetlen alapszabályt.

Fizikai sérülési lehetőségek elkerülése

  • Oda kell figyelnünk arra, hogy a lemezek ne szenvedjenek semmilyen sérülést – a szállítás során ezért az a legjobb, ha mindig kézi erővel, vagy spaniferrel, óvatosan emelik a lemezeket, kötelek vagy láncok használata nélkül, és nem helyeznek egymásra túl sok réteget.
  • Nem csak a mozgatáskor, de tároláskor is vigyázzunk, hogy a lemeztáblákon ne keletkezzen karc, horpadás, ütődés, ne hajoljanak vagy törjenek meg az elemek.
  • Ne tároljuk olyan helyen, ahol nehezen észrevehető, és ráléphetnek vagy járművel ráhajthatnak.
  • A lemezeket egymáson ne csúsztassuk el, mert ez szintén felületi sérüléshez vezethet.

Tárolási tanácsok

A lemezeket mindenképpen száraz és jól szellőző helyen tároljuk. Erre azért van szükség, mert a lemeztáblákat már a rövidebb tárolás alatt is óvni kell a nedvességtől, amely jelentkezhet akár páralecsapódás formájában is.

Elővigyázatosságból érdemes a lemezeket megdöntve tárolni, hogy az esetlegesen mégis lecsapódó pára utat találjon magának és lefolyjon a lemez felületéről. Emellett az is hasznos lehet, ha bizonyos minimális magasságban, a talajtól legalább 20 cm-re helyezzük el a lemezeket, hogy az ott összegyűlő folyadék még véletlenül se tehessen kárt bennük.

Trapézlemez szakszerű tárolása

  • Mivel a minőségi trapéz- és cserepeslemezek alapanyaga acél, rézzel nem érintkezhetnek a tárolás ideje alatt. Ez ugyanis elektrokémiai korróziót idézne elő, ami jelentősen károsítaná a lemezeket.
  • A tárolás során azokról a lemezekről, amelyek gyárilag védőfóliával lettek ellátva, a fóliát legkésőbb egy hónap múltán el kell távolítani. 

A lemezeket sem lehet örökké tárolni – legfeljebb egy hónapon belül mindenképpen fel kell használnunk őket. Különben a tárolási körülmények miatt felületkárosodás (elszíneződés, foltosodás, penészedés, stb) léphet fel, amelyre semmilyen garanciát nem áll módunkban érvényesíteni.

Ha mindezeket az utasításokat betartjuk, a tárolást követően is teljes értékű acéllemezekkel dolgozhatunk, amelyek hosszú évtizedekig remekül szolgálnak majd, készüljön belőlük akár tető, akár homlokzat bármilyen épület számára.